Atlas der Neederlanden

Werk in Uitvoering

maandag 6 september 2010

Inventarisatie van Beschadigingen


Jean-Marieke Poot gaat in zes weken de conditiebeschrijvingen doen van de Atlas der Neederlanden. Binnenkant, buitenkant, van deel 1, blad 1 tot deel 9, achterzijde laatste blad, alles wat er mis is wordt in kaart gebracht.
Daarvoor heeft Jean-Marieke een database ontworpen waarin in zes weken alle beschadigingen systematisch worden geinventariseerd: vervorming, rugbeschadiging, brandschade, oude reparaties, beschadigingen door plakband, roest, verzuring, foxing*), inkt- en kopervraat. Bij het bestuderen van de details bewijzen niet alleen de loep, maar ook het led-lampje van de mobiele telefoon goede diensten.
Als je zo moet zoeken naar wat er mis is, zie je dan nog wat voor moois je onderhanden hebt? Jean-Marieke: 'Je raakt wel gefixeerd op wat er mis is. Dat krijg je op de opleiding al. Je stapt een museum in en je kijkt naar wat er beschadigd is. Je moet er wel aan denken dat je van de schoonheid kan genieten.'

*) Foxing is een nog niet exact gedefinieerde term voor de roodbruine (vossenkleur) vlekjes die vaak in het papier verschijnen. De oorzaak kaan meerledig zijn maar veelal worden zij veroorzaakt door oxidatie van metaaldeeltjes in het papier, micro-organismen of schimmel.