Atlas der Neederlanden

Werk in Uitvoering

vrijdag 10 juni 2011

Compres


Sommige scheuren kaarten kunnen beter worden gerepareerd als dat kaart niet in de band zit. Dan probeert de restaurator deze los te weken van de strook. Dat gebeurt door een soort compres aan te brengen.
Om te voorkomen dat het gebruikte water wordt geabsorbeerd door andere stroken, wordt de los te weken kaart tussen doorzichtig (Melinex) folie geplaatst. Dat is een zuurvrij polyester, zonder weekmakers die slecht voor papier zijn. Daarna komt droogfiltreerpapier. Dan een strook natfiltreerpapier, dan de strook met de kaart waar het om gaat, dan weer droogfiltreerpapier en tenslotte weer Melinex.
Af en toe wordt de strook nog wat vocht toegevoegd. Na een paar uur is de lijm zacht en kan de kaart - meestal - worden losgemaakt.
Overigens kan een kaart, mits er alleen drukinkt op zit, oook schoongespoeld worden in een spoelbak. De hele kaart wordt dan nat gemaakt, zodat je geen vlekken krijgt op de rand van nat. Als een kaart is ingekleurd, en zeker als er kopergroen in zit, kan natreinigen niet.

Met een penseel wordt de strook natgemaakt met Amsterdams kraanwater.