Atlas der Neederlanden

Werk in Uitvoering

donderdag 31 januari 2013

Drukkerij Zrinski (Kroatië)

Bericht uit Kroatië. Onlangs was daar een Atlas der Neederlanden-delegatie, onder meer om enkele drukproeven te beoordelen. Met dank aan Jan Werner, die de foto's maakte. 

Drukkerij Zrinski heeft vele illustere voorvaderen. Juraj Zrinski die hier staat afgebeeld is al de vierde Graaf Zrinski - en dat was nog maar in 1603.

Maar men is hier niet voor die historie. Men is hier om de drukproeven te bekijken die zijn gemaakt op de speciale papiermonsters uit Nederland. V.l.n.r.: Željko Strbad (drukker), Rob van Diessen (uitgever), Tjeu Ziellemans (grafisch vormgever).
Het goede nieuws: het papier oogt authentiek, de kleuren komen er mooi uit. Het minder goede nieuws: bij nadere inspectie blijkt dat de zwarte inkt in het papier is getrokken ('het zakt in het papier' zeggen de deskundigen) en wat zwart moet zijn, oogt valer dan op een getrouwe kopie van het origineel. Het is bijna goed - en bijna is niet goed genoeg. 

Terug naar de papierfabriek dus, op zoek naar papiersoort die ook het zwart even donker en scherp weergeeft als op het origineel.