Atlas der Neederlanden

Werk in Uitvoering

dinsdag 30 april 2013

Update

De derde partij papier  is goedgekeurd: het drukken van de  facsimilebladen van de Atlas kan beginnen. Dat gaat volgende maand (mei) gebeuren in Kroatië. Intussen is er nog heel wat heen en weer gereisd naar en van Picturae in Heiloo, om zaken te herscannen die eerder nog niet goed gelukt waren, meestal vanwege fysieke complicaties. Daarvoor zijn nog verschillende kaarten tijdelijk losgehaald uit de atlas. 

Jan Werner en een collega reizen in mei ook af naar Kroatië, beiden met een atlasdeel onder hun hoede, die samen met een grote hoeveelheid matchprints uit de overige delen de leidraad zal vormen bij het beoordelen van het drukresultaat. Ze blijven zeven volle dagen bij het drukproces. Het wordt spannend! 

Intussen gaat het werk door de indices, appendices en soortgelijke ‘ losse eindjes’ van het begeleidende boek. De hoofdtekst is in principe klaar: die ligt nu bij de eindredactie. Verdere vormgeving, opmaak en dergelijke gaat plaatsvinden mei, juni, juli plaats. Het boek wordt in de loop van augustus gedrukt - peanuts vergeleken bij het drukken en binden van de facsimiledelen. 

Dan zijn er nog de voorbereidingen voor de tentoonstelling over de Atlas later dit jaar. Alles is eigenlijk bijzonder gecompliceerd en moet vooral onderling blijven sporen. Er zijn diverse nevenactiviteiten: Joyce Roodnat en Kester Freriks werken hard aan hun ‘Wandelingen der Neederlanden’;  een wandelboek geïnspireerd op en geillustreerd met kaarten uit de Atlas der Neederlanden en mede gebruikmakend van Werners tektsen over de Atlas der Neederlanden. Voorbeelden daarvan verschijnen nu en dan in het KNAG-blad ‘Geografie’.

Het eerste nummer van Caert-Thresoor van dit jaar zal o.a. gewijd zijn aan de Atlas der Neederlanden. De cover is de hele jaargang getooid met een prachtige kaart van de Zeven Provinciën uit de atlas. Ook is gestart met een elektronische bladwijzerindex, die te zijner tijd op het internet te raadplegen zal zijn. En verder zijn er allerlei kleinere spin-offs, die onze aandacht zullen moeten houden dit jaar. Werner blijft er optimistisch over. 'Ik weet gewoon dat ik dit jaar tot half oktober me natuurlijk geen vakantie kan permitteren – maar het is alles voor de goede zaak.'