Atlas der Neederlanden

Werk in Uitvoering

maandag 8 juli 2013

Vorm & functie

vlnlr Jan Werner (conservator Kaarten en atlassen), Ellen Borger (projectleoder), Garrelt Verhoeven (Hoofdconservator Bijzondere Collecties), Wim van Stormbroek (Erfgoedlab), Pieter Kuiper (medewerker Bijzondere Collecties), Joost Grootens (vormgever), Marleen Smit (communatieadviseur Bijzondere Collecties)
Ontwerper Joost Grootens toont zijn ontwerpen voor de tentoonstelling
Terwijl de persen roteren in Kroatië wordt in Amsterdam hard gewerkt aan de tentoonstelling rondom de Atlas der Neederlanden (een aandacht voor de manier waarop de afgelopen 200 jaar kaarten gemaakt zijn), en het begeleidende boek waarin Jan Werner uitgebreid ingaat op de landkaarten en verschillende aspecten van wat daarop te zien is. Het geeft mij het gevoel dat je voor de prijs van dat boek kunt profiteren van de decennia kennis, inzicht en ervaring die Werner in zijn lange carrière heeft opgebouwd. Een soort magnum opus, of tenminste een go-out-with-a-bang, want het pensioen komt voor Werner dichterbij. Maar voor het zover is, moet er gewerkt worden.  En hoe.
 
In het wekelijks overleg komen medewerkers aan de tentoonstelling bij elkaar om grote lijnen - en soms kleine details - te bespreken. Wat komt er op die ene grote, blikvangende wand? Het boekomslag liever wat minder braaf. En de landmeters met parafernalia toch liever naar zaal vier, het Erfgoedlab waarin vooral acties gaan worden ontplooid. Langzamerhand gaan de neuzen dezelfde kant opstaan en kunnen vorm en inhoud in elkaar schuiven. Je ziet het voor je ogen gebeuren.