Atlas der Neederlanden

Werk in Uitvoering

maandag 2 mei 2011

Deel 1 klaar om gescand te worden.Conservator Jan Werner meldt dat deel 1 van de Atlas der Neederlanden is gerestaureerd (de kaarten, de band komt later) en binnenkort naar de firma Pictura Imaginis in Heiloo gestuurd zal worden om op hoge resolutie gescand te worden, als proef. Pictura is een topbedrijf op het gebied van digitalisering en het toegankelijk maken van gedigitaliseerde beelden. De ervaringen die men opdoet met het scannen van de kaarten van dit deel, zullen waarschijnlijk goed van pas komen bij het scannen van latere delen, die soms kaarten hebben met meer vouwen, of waarvan de band in een slechtere conditie is.

De scans gaan gebruikt worden voor de productie van de facsimile van de Atlas. Bovendien kunnen geïnteresseerden de kaarten van De Atlas in de toekomst tot in detail raadplegen - ons erfgoed wordt toegankelijk gemaakt, zonder dat de originelen daaronder te lijden hebben.

Nog even over deel 1: de (van oorsprong losse) kaarten zijn geplakt op stroken, die op hun beurt zijn ingebonden in de band. In deel 1kwamen de restauratoren twee kaarten tegen die iets meer vrijheid verdienden; zij zijn losgehaald en iets verder op de bestaande strook gezet konden worden. Ze steken nu dus iets verder uit, en kunnen makkelijker bekeken worden. En bovendien valt de band daar nu veel gemakkelijker open.

De restauratie van de vier volgende delen is in volle gang en nog steeds is de verwachting dat de (papier-)restauratie van het geheel binnen enkele maanden voltooid zal zijn.